Forum för exkristna

Det kan vara viktigt att kommunicera med andra människor när du har tagit ditt beslut att gå ut ur kyrkan och lämna din tro bakom dig. På forum där man kan diskutera kan du få kontakt med människor som har gått igenom samma sak som du. Många av dina svåra känslor kring beslutet kan bli lättare att bära och sedan släppa. På forum för föredetta kristna kan du hitta likasinnade som har gått igenom samma process. Det finns många som söker kontakt med andra just för att hitta sin väg ut ur en tro eller ett destruktivt samfund.

Forum för exkristna som behöver prata och nätverka

Forum med bra klimat

På diskussionsforum på nätet kan man ofta prata om allt möjligt. Det kan vara högt i tak när det gäller ämnen och aspekter på ämnet. För att kunna diskutera något så känsligt som ens tro krävs det att det hålls en god ton när det gäller känsliga ämnen. Om du precis börjat fundera på att lämna ett kristet samfund där det har varit svårt att ha en öppen diskussion kan det kännas ovant att diskutera väldigt öppet på ett forum.
På ett forum kan du hitta likasinnade och även hjälpa andra som behöver dig. En grundläggande regel på öppna diskussionsforum brukar vara anonymitet. Om någon hotar att röja din identitet eller på annat sätt är otrevlig finns det oftast administratörer i diskussionsforumet som kan hjälpa dig att hantera de som beter sig illa. I vissa fall kan personer bli avstängda från att delta i vidare diskussioner. Anonymiteten har sina för- och nackdelar. Å ena sidan kan man prata relativt fritt om känsliga ämnen, å andra sidan behöver man inte stå till svars för vad man säger.

En plats för samarbete

På forum där personlig religion behandlas kan det bli särskilt viktigt att försöka vara neutral och att inte pressa någon att lämna eller vara kvar i samfundet i fråga. Det är inte ovanligt att man också tvingas lämna både familj och vänner bakom sig om man lämnar ett starkt sammanhållet religiöst samfund. Det sista man behöver är att potentiellt nya vänner och bekanta uttrycker sig dömande eller på något annat sätt hårt och oempatiskt. Vid många platser för diskussion på internet kan resultatet dock också innebära en ny vänkrets.
Det finns säkert de som har gjort en mental resa som är väldigt lik din, och förutom att du förstås kan möta just dem också öga mot öga, kan det finnas många som kan komma med tips om föreningar eller organisationer utanför forum på internet. Internet kan dock vara en bra plats att börja på. Du kan i lugn och ro utforska dina frågor och funderingar samt ta del av andras. Nästa steg kan vara att mötas upp för diskussioner. Vissa går ännu några steg längre och börjar arbeta ideellt för föreningar, eller startar sin egen.

Varför behövs ett forum?

Då någon lämnar en kyrka eller en kristen samhörighet kan det kännas mycket ensamt. Ett tomrum kan uppstå, inte bara på grund av att religionen inte finns där längre, men också på grund av att grupper av människor kan ha försvunnit. Antingen för att de inte vill umgås med en icke-kristen, eller för att det helt enkelt inte finns någon gemensam nämnare längre. För att hitta sin plats i livet igen behövs mänsklig kommunikation och tillhörighet. Ett forum är en bra start att lära känna andra människor som har gått igenom samma sak.