Artiklar om exkristna

Religion är för många en väldigt stor och viktig del av livet. Det är inte bara en tröst och ett stöd i tillvaron, men även ett sätt att förklara det oförklarliga, att hantera svåra saker som händer, och att på ett annat sätt uppskatta de bra sakerna i livet. Men ibland händer något som inte går att förklara med religion, det går inte att hitta stöd i sin tro – det kan bli så att man lämnar tron helt och hållet. Det har skrivits massvis av artiklar om religion och att vara religiös, men det finns minst lika många artiklar om att lämna den.

Artiklar om att vara exkristen kan hjälpa de som lämnat tron

Artiklar kan hjälpa exkristna

Att bestämma sig för att lämna sin tro är svårt. Det är ett stort, tungt steg att ta. Ett steg som för det mesta inte tas impulsivt. Ens tro är trots allt det som funnits hos en länge, ofta under hela livet, och att uppleva en känsla av desillusion på en så djup nivå kan vara oerhört svårt. Men tusentals människor runtom i världen upplever detta varje dag, och därför har även flera böcker, artiklar och texter skrivits om detta fenomen.
Lämnar man sitt största stöd bakom sig kommer man med största sannolikhet att behöva ett nytt för att klara sig. En stor hjälp kan vara att inse att man inte är ensam i känslan av att vara vilsen och övergiven, vilket ofta är de känslor man upplever när man lämnat sin tro. Det finns gott om artiklar om detta för den som letar, både om fenomenet ur samhällsperspektiv, men även ur ett psykologiskt perspektiv. Vissa fördömer religion helt och hållet, som en lögn människor luras att tro på.

Ilska och förlust

Att förlora sin tro, oavsett anledning, är en smärtsam process. Det är en förlust som man behöver tid att sörja, och det finns gott om artiklar som fokuserar på just detta psykologiska perspektiv. Lämnandet av tron kan bearbetas som vilken annan känslomässig förlust som helst; det är samma typ av förlust som exempelvis vid en skilsmässa, eller en avslutad djup vänskap. Att läsa om tips och råd på hur man tar sig igenom detta kan vara till stor hjälp för den exkristne.
Andra känner kanske mer ilska än sorg och förlust. Ilska över att den Gud man trott på så länge och orubbligt övergivit en eller på ett eller annat sätt förrått en. Flera artiklar diskuterar religion och kristendom som ett bedrägeri, ett sätt att lura människor på allt från pengar till lojalitet, och varför man bör göra sitt bästa för att se igenom det. Alla har sina orsaker och egna känslor kring detta, och det finns minst lika många texter som synsätt.

Internet och dess innebörd

Att lämna sin tro har inte alltid varit lätt, rent praktiskt och socialt. Om ens vänkrets är troende blir det svårt att hitta någon att prata med. Men tack vare internet kan man idag träffa och prata med andra likasinnade relativt enkelt. Med hjälp av forum, hemsidor och stödgrupper finns andra att prata med som går eller gått igenom samma förlust och livsförändring, och det finns gott om artiklar på dessa sajter att läsa. Det viktigaste att komma ihåg är att man som exkristen har en stor livsomställning att gå igenom, och att det ofta inte är helt lätt.